Wonen aan het water in Almere

Een woning met uitzicht over het water

 

In tegenstelling tot de rest van Nederland is er in Almere vaak veel ruimte om de woning naar wens vorm te geven en is de mate waarin qua beeld met de buurt afgestemd dient te worden tamelijk beperkt. Dit levert een opmerkelijk gemêleerd beeld op.

Deze woning is gebasseerd op ons basistype ‘Boeier(S)’, maar staat samen met 4 andere woningen -met zeer verschillende architectuur en uitstraling- op een relatief klein eilandje. Dit en de beperkte ruimte maakt dat de woning qua beeld en functie/indeling aan de situatie dient aangepast te worden. Door een erker te plaatsen aan de zijgevel wordt maximaal gebruik gemaakt van het uitzicht over het water. De achtergevel heeft tuideuren gekregen om ook de achtertuin bij de woonruimte te betrekken.

Ondanks de relatief beperkte ruimte heeft de woning een ruime woonkamer en keuken. En op de 1e verdieping een grote hoofd slaapkamer met inloopkast en twee kinderkamers. Er is zelfs een badkamer met een apart toilet aanwezig.

 

Projectinformatie

Locatie: Almere, Stripheldenbuurt

 

sCBa architecten - jaren 30 woning in groene tuin

Nieuwbouw woning ‘jaren 30 stijl’

Comfortabel wonen in ‘jaren 30 stijl’

Woningen in ‘jaren 30 stijl’ hebben typisch een aantal kenmerken. Het zijn degelijke woningen van baksteen met een pannendak. Rijk in detail. Ze zijn voorzien van bijzondere kozijnen (glas in lood, hoekkozijnen, etc). ‘Jaren 30’ woningen bestaan uit verschillende samengestelde volumes die in elkaar grijpen. Daardoor is ook het dak geleed, er zijn verschillende dakvlakken met grote dak overstekken. De verschillende dakvlakken grijpen in elkaar en verspringen in hoogte.  Metselwerk van ‘Jaren 30’ woningen is op plaatsen rijk gedetailleerd uitgevoerd, voorzien van accenten, spekbanden en rollagen.

De plek en vormgeving van de verschillende bouwvolumes en geledingen zijn niet toevallig. Zij volgen de indeling en functies in de plattegrond. De vorm van de woning is daarom eigenlijk een letterlijke vertaling van het gebruik ervan. Door een ontwerpopgave op deze manier aan te pakken ontstaat een uniek bouwwerk dat nauwkeurig past bij het gebruik ervan. De woning ‘reageert’ vanzelf op zijn omgeving.

gebruik als onderlegger van het ontwerp

Deze, door ons ontworpen, woning draagt alle bovengenoemde kenmerken. Hij ligt op een fraai, ruim kavel tegen een helling, midden in Oldenzaal.

Uitgangspunt voor het ontwerp was de indeling van de begane grond en het gewenste gebruik van het woon/leefgedeelte van de woning. In dit huis worden gasten, zoals naar goed Twents gebruik, ontvangen aan de keukentafel. De eetkamer heeft daarom een centrale plaats in de woning gekregen, met aan de ene kant de keuken en de andere de woonkamer. De eettafel is de centrale ontmoetingsplaats en werkplek van de woning.  Informeel gebruik van de begane grond wordt hierdoor in de hand gewerkt.

relatie binnen/buiten

De eetkamer heeft dus een centrale functie binnen de organisatie van de woning, maar de eetkamer is ook belangrijk voor de organisatie tussen binnen en buiten. De woning beschikt, ondanks zijn binnenstedelijke ligging, over een grote tuin gelegen op het zuiden. Wanneer de weersomstandigheden dit toelaten gebruiken de bewoners hun maaltijden buiten. De eetkamer is daarom ondergebracht in een van de geledingen van het hoofdvolume die in de tuin uitsteekt. Het vele glas zorgt voor visueel contact met buiten, maar er zijn ook tuindeuren voor daadwerkelijk toegang.

 

Doordat de  kavel van de woning is gelegen tegen een helling staat de woning op een soort podium wanneer men hem vanuit de stad benaderd. De ‘uitbouw’ met eetkamer is op deze toegangsweg gericht en is voorzien van een gemetselde topgevel. Hierdoor biedt het gebouw zo een imposante aanblik.

Projectinformatie

Opdrachtformulering: een comfortabele woning in jaren ’30 stijl
Locatie: Oldenzaal

overhoeks beeld van de levensloopbestendig+ slaapkamer in Western Red Cedar

Levensloopbestendig maken van een woning

goede Verbinding met de woning

Bij dit ontwerp speelde vooral het gebruik een belangrijke rol. De woning moest levensloop bestendig worden voor een minder valide bewoonster. Zij zal bovendien in de toekomst nog minder mobiel worden! Levensloopbestendig+ dus.

Op de begane grond is een slaapvertrek, kleedkamer en badkamer aangebouwd. De toegang naar de nieuwe ruimtes moesten vooral ruim uitgevoerd worden. Daarnaast hebben we vooral extra aandacht besteed aan de plaatsing van deze toegang.

Door hem slim te plaatsen voelt hij vanzelf privé aan. Een bezoeker zal daardoor niet per ongeluk in de slaapkamer belanden. Dit maakt een aantal binnendeuren overbodig. En dat is voor een rolstoel gebruiker wel zo prettig.

 

lees verder…

sCBa architecten - aanbouw in zink en glas

Verbouwing bestaande woning uit de jaren 70

Typische stijl voor de begin jaren 70

Kenmerkend voor het ontwerpen voor verbouwingen is dat je te maken hebt met een bestaande toestand. Een eigentijds ontwerp goed te laten aansluiten bij een gebouw dat al tijdje bestaat vergt creativiteit. Daarnaast is er ook aanleiding op om op zoek te gaan naar onverwachte ruimtelijke oplossingen.

Onderwerp bij dit project was een typische jaren 70 woning in Denekamp. Een vrijstaande woning zadeldak met relatief flauwe dakhelling. Betimmerde topgevels en goten met grote overstekken.  En een doorgaande horizontale glasstrook tussen gevel en dak.

Contrasterende ingreep

Er is bewust niet gekozen voor een voor de hand liggende oplossing, zoals een uitbreiding met een plat dak. In plaats daarvan is de typische jaren ’70 bouwvorm is gekopieerd en als aanbouw tegen de woning aangezet. Het contrast is gezocht in het materiaalgebruik. daarom heeft de uitbouw heeft een fraai gedetailleerd zinken dak.

Doordat de hoofdvorm van het bestaande gebouw is gekopieerd is er visueel een verbinding tussen het nieuwe en oude deel gemaakt. De aanbouw bestaat vooral uit een uitbreiding van de woonkamer. In de bestaande woning was er hier een vide en was er zicht op de binnenkant van het dak.  Dit hebben we in de nieuwe aanbouw overgenomen. Daardoor is de woonkamer een opmerkelijk ruimtelijk vertrek geworden

versterking zichtlijnen

Door een uitgekiende plaatsing van ramen en tuinmuren worden zichtlijnen versterkt en biedt het gebouw privacy waar nodig/gewenst.

projectinformatie

Opdrachtformulering: Aanbouw woonhuis om woonkamer te vergroten en tuin toegankelijker te maken.
Locatie: Denekamp