In opbouw Maurik

Een woning met een moderne uitstraling en een plat dak

Het is een eindwoning, met de zijgevel op een prominente plek. Dit veronderstelt aandacht voor het ontwerp van de gevel.

De gevel heeft een bijna grafische kwaliteit en bestaat uit strakke blokvormige metselwerkelementen met eenduidige vorm, afgewisseld door vediepingshoge glasvlakken. Dit effect wordt versterkt doordat de kozijnen achter het metselwerk worden geplaatst en donkergekleurd zijn (antraciet). De metselwerkvlakkken en de kozijnstijlen zijn verticaal uitgelijnd. De verdiepingshoge raampartijen maken dat er veel daglicht in het interieur valt. De plek van de raampartijen in de gevel zijn, in relatie tot de plattegrond, zorgvuldig uitgedacht. Met name aan de achterzijde opent de woning zich over de gehele breedte naar de achtertuin, ook op de verdieping.

De indeling van de plattegrond voorziet de woning van een riante keuken/eetkamer en woonkamer op de verdieping zijn er 3 riante slaapkamers en een grote badkamer. De gehele 2everdieping is vrij indeelbaar en voorziet ook nog in een dakterras.

 

Projectinformatie

Locatie: Almere
Samenwerkingspartner: ArchitectenPlus, Oldenzaal

 

In opbouw Woudstra

Een afwijkende kavelvorm met invloed op het ontwerp

Opnieuw een variant van ons woningtype ‘Boeier(S)’. De basiswoning is verregaand aangepast aan de omstandigheden. We zijn flexibel.

De afwijkende kavelvorm en de regelgeving (t.a.v. privacy en (brand)veiligheid) hebben veel invloed op het ontwerp. De kavel is driehoekig van vorm met een punt aan de straatzijde. Om de ruimte in de tuin, grenzend aan het water, te maximaliseren is de woning zover mogelijk naar voren geplaatst. Het uitzicht vanuit de keuken/woonkamer is gemaximaliseerd door de gehele breedte van de achtergevel te voorzien van een glazen gevel met 2 tuindeuren. Zijdelings is de ruimte door de kavelvorm ingesnoerd, er is daarom extra ruimte gemaakt door de woning te voorzien van een grote erker aan de voorzijde.

Projectinformatie

Locatie: Almere
Samenwerkingspartner: ArchitectenPlus, Oldenzaal

 

In opbouw Schaap/Schmitt

Een woning met uitzicht over het water

In tegenstelling tot de rest van Nederland is er in Almere vaak veel ruimte om de woning naar wens vorm te geven en is de mate waarin qua beeld met de buurt afgestemd dient te worden tamelijk beperkt. Dit levert een opmerkelijk gemêleerd beeld op.

Deze woning is gebasseerd op ons basistype ‘Boeier(S)’, maar staat samen met 4 andere woningen -met zeer verschillende architectuur en uitstraling- op een relatief klein eilandje. Dit en de beperkte ruimte maakt dat de woning qua beeld en functie/indeling aan de situatie dient aangepast te worden. Door een erker te plaatsen aan de zijgevel wordt maximaal gebruik gemaakt van het uitzicht over het water. De achtergevel heeft tuideuren gekregen om ook de achtertuin bij de woonruimte te betrekken.

Ondanks de relatief beperkte ruimte heeft de woning een ruime woonkamer en keuken. En op de 1e verdieping een grote hoofd slaapkamer met inloopkast en twee kinderkamers. Er is zelfs een badkamer met een apart toilet aanwezig.

 

Projectinformatie

Locatie: Almere
Samenwerkingspartner: ArchitectenPlus, Oldenzaal

 

Nieuwbouw woning jaren ’30 stijl

Comfortabel wonen in jaren ’30 stijl

Uitgangspunt voor het ontwerp was de indeling van de begane grond en het gewenste gebruik van het woon/leefgedeelte van de woning. De eetkamer heeft hierdoor een centrale plaats te gekregen, met aan de ene kant de keuken en de andere de woonkamer. Informeel gebruik van de begane grond wordt hierdoor in de hand gewerkt. Gasten worden, zoals naar goed Twents gebruik, ontvangen aan de keukentafel.

 sociale functies versus prive functies

Door de eetkamer gedeeltelijk in een uitbouw te plaatsen, ‘typisch jaren ’30’, is er een vanzelfsprekend contact met de (grote) tuin. Functies die wat meer privé van karakter zijn, zijn als vanzelf meer aan de achterzijde van de woning geplaatst.

De ‘uitbouw’ met eetkamer heeft voor het buitenaanzicht het effect dat de woning ‘reageert’ op de ligging, op de hoek van twee straten. Gezien vanaf de meest gebruikte aanrijroute biedt de woning een imposante aanblik.

Projectinformatie

Opdrachtformulering: een comfortabele woning in jaren ’30 stijl
Locatie: Oldenzaal

Opwaarderen verouderd jaren ’60 bedrijfspand

Esthetisch én economisch opwaarderen

Bij de herontwikkeling van de esthetiek is er door ons nadruk gelegd op:

  • de vlakverdeling in de gevel,
  • het contrast tussen het streng geometrische kantoorgebouw
  • en de boogvormige daken van de bedrijfshallen.

Door grove vertikale kozijnstijlen bij de kantoren krijgt de gevel meer diepte/schaduwwerking. We hebben getracht de sporen van het bewogen verleden van het pand niet al te zeer uit te wissen. In het interieur zijn de wijzigingen tamelijk beperkt gebleven. Een aantal onlogische kleine vertrekken zijn samengevoegd en het geheel is van een nieuw laag verf voorzien. De grote representatieve entree heeft zijn belang behouden (trap).

Projectinformatie:

Opdrachtformulering: esthetisch ene economisch opwaarderen van jaren ’60 bedrijfspand
Locatie: Zutphen
Klant: Duco Avis

Bestaande bouw – transformatie van functie

Verbinding aanbouw met bestaande woning

Bij het tot stand komen van dit ontwerp speelt de nieuwe functie van het huis een grote rol. Om het huis levensloopbestendig te maken is er op de begane grond een slaapvertrek en badkamer aangebouwd. De routing is logisch en ruim uitgevoerd (geschikt voor minder validen). De vormgeving van de toegang tot het privé-gedeelte (slapen, kleden en baden) maakt deuren en extra afscheiding overbodig. Dit deel is zo instinctief ‘prive-gebied’.

Twee wensen een uitvoering

Een tweede belangrijke wens aan de nieuwbouw was dat de woning een zoveel mogelijk neutraal binnenklimaat diende te waarborgen. Het platte dak is daarom, van beton gemaakt om temperatuursverschillen te dempen. Er is bovendien witte dakbedekking toegepast.

Via een belangrijke zichtlijn in het ontwerp, vanuit de woonkamer via buiten naar de slaapkamer en de tuin, is de aanbouw met de bestaande woning verbonden. De nieuwbouw is als nieuwbouw herkenbaar door, van het hoofdgebouw afwijkende materialisering. De aanbouw is bekleed met een zorgvuldig uitgevoerde houten gevelafwerking en een fraaie luxe bakstenen in contrasterende kleur.

Projectinformatie

Opdrachtformulering: De woning geschikt maken voor gelijkvloers gebruik; levensloopbestendig – waarborging neutraal binnenklimaat
Locatie: Denekamp

Uitbreiding bestaand woonhuis

Typische stijl voor de begin jaren ’70

Het onderwerp hier is een woning in typische stijl voor de begin jaren ’70 van de vorige eeuw, met een zadeldak met flauwe dakhelling, betimmerde topgevels en goten met behoorlijke overstekken en een doorgaande horizontale glasstrook tussen gevel en dak.

Contrasterende ingreep

In plaats van te kiezen voor een voor de hand liggende uitbreiding die naadloos in de bestaande toestand opgaat, is hier gekozen voor een contrasterende ingreep. De typische bouwvorm is gekopieerd en het leeftijdsverschil van de bouwdelen is voelbaar door het gebruik van contrasterend materiaal. -> zink.
Door de typische dakhelling van de oudbouw te kopieren is een verbinding tussen het nieuwe en oude deel gemaakt. De nieuwe woonkamer ligt gedeeltelijk in zowel het oude als het nieuwe deel van de woning. Ook de grote vide in de woonkamer, onder het hellend dak, hebben we in de nieuwbouw gekopieerd. Door het, niet vlakke plafond is de woonkamer een opmerkelijk ruimtelijke vertrek geworden

versterking zichtlijnen

Door een uitgekiende plaatsing van ramen en tuinmuren worden zichtlijnen versterkt en biedt het gebouw privacy waar nodig/gewenst.

projectinformatie

Opdrachtformulering: Aanbouw woonhuis om woonkamer te vergroten en tuin toegankelijker te maken.
Locatie: Denekamp

Nieuwbouw 2^1 kap

Een stevige basis met ruimte voor persoonlijkheid

Naast de maatwerk-projecten zijn we ook actief met ‘standaard woningen’ in de nieuwbouwmarkt. Momenteel zijn de jaren ’30 woningen veelgevraagd en is de prijs vaak doorslaggevend.

In de samenwerking met ArchitectenPlus kunnen we hier een groot aantal standaard woningen aanbieden. Deze kunnen we vervolgens, met gebruik van onze expertise, geheel naar wens en budget afstemmen.

De standaard woningen vinden vooral veel aftrek in de gebieden in Nederland waar veel nieuwbouw plaats vindt. De woning op de foto bevindt zich in Almere – plan Nobelhorst, een typische jaren ’30 twee-onder-een-kapwoning ontworpen voor doorstarters met een kinderwens.

Momenteel zijn we vooral actief in de gebieden waar veel nieuwbouw in prive opdrachtgeverschap plaats vind. (bijv. plan Oosterwold in Almere) > bekijk de projectwebsite

Projectinformatie

Opdrachtformulering:
Locatie: Almere
Samenwerkingspartner: ArchitectenPlus, Oldenzaal

NB. Naast aanpassen van de individuele woningen houdt sCBa zich ook bezig met het ontwikkelen van nieuwe woningtypen voor dit gebruik alsmede het ontwikkelen van geheel nieuwe specifieke woningen in opdracht van klanten die met het op punten wijzigen van standaardwoningen niet uit de voeten kunnen. Tegen een acceptabele prijs kunnen we zodoende woningen in verschillende vormen, maten en kwaliteitsniveau leveren.