Nieuwbouw woning ‘jaren 30 stijl’

Comfortabel wonen in ‘jaren 30 stijl’

Woningen in ‘jaren 30 stijl’ hebben typisch een aantal kenmerken. Het zijn degelijke woningen van baksteen met een pannendak. Rijk in detail. Ze zijn voorzien van bijzondere kozijnen (glas in lood, hoekkozijnen, etc). ‘Jaren 30’ woningen bestaan uit verschillende samengestelde volumes die in elkaar grijpen. Daardoor is ook het dak geleed, er zijn verschillende dakvlakken met grote dak overstekken. De verschillende dakvlakken grijpen in elkaar en verspringen in hoogte.  Metselwerk van ‘Jaren 30’ woningen is op plaatsen rijk gedetailleerd uitgevoerd, voorzien van accenten, spekbanden en rollagen.

De plek en vormgeving van de verschillende bouwvolumes en geledingen zijn niet toevallig. Zij volgen de indeling en functies in de plattegrond. De vorm van de woning is daarom eigenlijk een letterlijke vertaling van het gebruik ervan. Door een ontwerpopgave op deze manier aan te pakken ontstaat een uniek bouwwerk dat nauwkeurig past bij het gebruik ervan. De woning ‘reageert’ vanzelf op zijn omgeving.

gebruik als onderlegger van het ontwerp

Deze, door ons ontworpen, woning draagt alle bovengenoemde kenmerken. Hij ligt op een fraai, ruim kavel tegen een helling, midden in Oldenzaal.

Uitgangspunt voor het ontwerp was de indeling van de begane grond en het gewenste gebruik van het woon/leefgedeelte van de woning. In dit huis worden gasten, zoals naar goed Twents gebruik, ontvangen aan de keukentafel. De eetkamer heeft daarom een centrale plaats in de woning gekregen, met aan de ene kant de keuken en de andere de woonkamer. De eettafel is de centrale ontmoetingsplaats en werkplek van de woning.  Informeel gebruik van de begane grond wordt hierdoor in de hand gewerkt.

relatie binnen/buiten

De eetkamer heeft dus een centrale functie binnen de organisatie van de woning, maar de eetkamer is ook belangrijk voor de organisatie tussen binnen en buiten. De woning beschikt, ondanks zijn binnenstedelijke ligging, over een grote tuin gelegen op het zuiden. Wanneer de weersomstandigheden dit toelaten gebruiken de bewoners hun maaltijden buiten. De eetkamer is daarom ondergebracht in een van de geledingen van het hoofdvolume die in de tuin uitsteekt. Het vele glas zorgt voor visueel contact met buiten, maar er zijn ook tuindeuren voor daadwerkelijk toegang.

 

Doordat de  kavel van de woning is gelegen tegen een helling staat de woning op een soort podium wanneer men hem vanuit de stad benaderd. De ‘uitbouw’ met eetkamer is op deze toegangsweg gericht en is voorzien van een gemetselde topgevel. Hierdoor biedt het gebouw zo een imposante aanblik.

Projectinformatie

Opdrachtformulering: een comfortabele woning in jaren ’30 stijl
Locatie: Oldenzaal