Levensloopbestendig maken van een woning

goede Verbinding met de woning

Bij dit ontwerp speelde vooral het gebruik een belangrijke rol. De woning moest levensloop bestendig worden voor een minder valide bewoonster. Zij zal bovendien in de toekomst nog minder mobiel worden! Levensloopbestendig+ dus.

Op de begane grond is een slaapvertrek, kleedkamer en badkamer aangebouwd. De toegang naar de nieuwe ruimtes moesten vooral ruim uitgevoerd worden. Daarnaast hebben we vooral extra aandacht besteed aan de plaatsing van deze toegang.

Door hem slim te plaatsen voelt hij vanzelf privé aan. Een bezoeker zal daardoor niet per ongeluk in de slaapkamer belanden. Dit maakt een aantal binnendeuren overbodig. En dat is voor een rolstoel gebruiker wel zo prettig.

 

levensloopbestendig+

Rolstoel gebruikers zijn vaak helaas wat minder actief. Dit was voor het te ontwerpen binnenklimaat belangrijk. Om toch comfortabel te zijn moet de binnentemperatuur voor deze opdrachtgever relatief hoog zijn. ook snelle temperatuur wisselingen zijn vervelend. Goede isolatie en een zoveel mogelijk neutraal binnenklimaat waren voor het ontwerp dus belangrijk.

Het platte dak en de binnenspouwbladen zijn daarom van beton gemaakt. Dit voorkomt snelle temperatuur wisselingen binnen bij weersverandering. Met dezelfde reden is ook witte dakbedekking toegepast. Warmtestraling van de zon wordt zoveel mogelijk weerkaatst. De aanbouw is daarnaast voorzien van vloer verwarming en alle ramen hebben ingebouwde zonwering.

ruimtelijk aspect

Maar natuurlijk is ook het ruimtelijke ontwerp is niet vergeten. Een zichtlijn in het ontwerp, vanuit de woonkamer via de slaapkamer naar de tuin, verbindt de aanbouw met de woning. De aanbouw heeft een afwijkend materiaal gebruik. Het gebouwtje heeft een zorgvuldige houten gevel afwerking en luxe bakstenen in contrasterende kleur.

contact

Heeft u ook speciale wensen t.a.v. uw woning. sCBa architecten kan u helpen! Neemt u contact op met een van onze architecten.

Projectinformatie

Opdrachtformulering: De woning geschikt maken voor gelijkvloers gebruik; levensloopbestendig – waarborging neutraal binnenklimaat
Locatie: Denekamp