verbouwing/vergroten van een bestaande woning

Een jong gezin uit Oldenzaal wilden graag een ruimere woning, maar liever niet verhuizen. De bestaande toestand levert maar een beperkte hoeveelheid ruimte om uit te breiden. Om binnen deze omstandigheden toch iets fraais te realiseren moesten we een slimme list verzinnen. Het resultaat is een unieke verbouwing op maat

 

De bestaande toestand als aanleiding voor een creatieve verandering

De opdrachtgevers zijn erg positief over de buurt waarin ze wonen, alleen de woning zelf was wat krap. De woning is niet erg oud en ligt in een nieuwbouwwijk in Oldenzaal. De hoeveelheid ruimte er omheen was een gegeven, de mogelijkheden uit te breiden waren beperkt.

Wanneer een woning vergroot dient te worden ligt het voor de hand om aan de achterzijde een stuk bij de woning aan te bouwen. Dit gaat dan vanzelfsprekend ten kostte van de tuin. Die is niet overdreven groot, en de opdrachtgevers hebben twee jonge kinderen. We hebben daarom al gauw besloten om een andere oplossing te zoeken. De woning beschikte wel over een riante garage aan de zijkant van de woning, naast de woonkamer. Zo kwamen we op het idee deze garage bij de woonruimte aan te trekken en als keuken in te richten. De feitelijke nieuwbouw bestaat eigenlijk uit een berging en carport aan de voorzijde van de woning.

TECHNISCHE OBSTAKELS

Maar een garage is geen woonruimte en dus niet zondermeer geschikt voor een verblijfsfunctie. Om te beginnen moest er natuurlijk vooral geïsoleerd worden. De buitenzijde van de garage was een gegeven. Dus er diende van binnenuit geïsoleerd te worden. Dat is technisch natuurlijk geen probleem. Behalve bij de vloerconstructie, als hier aan de binnenzijde geïsoleerd moet worden betekent dat dat de isolatie bovenop de vloer moet worden aangebracht. Het vloerniveau in het nieuwe bouwdeel komt dan dus boven het niveau van de begane grond van de rest van de woning te liggen.

Dat was niet de meest voor de hand liggende oplossing, verschillende betrokken partijen raadden aan de vloer te slopen en opnieuw te bouwen.  Wij hebben gepleit om dat niet te doen, en het hoogte verschil te omarmen.  Niet allen vanuit technische noodzaak, maar vooral ook omdat we vonden dat het resultaat ruimtelijk interessanter zou zijn.

Ook het, naar de zijkant uitbreiden van de woning, stuitte op technische moeilijkheden. De overspanning van de vloeren is van links naar rechts, de zijgevels maken deel uit van de hoofddraagconstructie. Hier kan hier niet zondermeer een groot gat gemaakt worden.

Tenslotte is er veel aandacht geweest voor zichtlijnen en daglichttoetreding. Er diende toch een berging te komen. Het ontwerp voorziet hierin aan de voorzijde van de woning. Daardoor komt de keuken eigenlijk diep in het midden te liggen. Om toch voldoende daglicht in de keuken te verkrijgen is de carport voorzien van een groot daklicht. in de achtergevel is er een hoekkozijn aangebracht die tot op de vloer doorloopt. Hierdoor is het zicht op de tuin fraai ingekaderd.

Niet alleen groot maar ook ruimtelijk interessant

De hoeveelheid verblijfsruimte in de woning is door de verbouwing enorm toegenomen. De woonkamer en keuken zijn riant. Maar vooral door het hoogteverschil, de ontstane hoekjes/nissen en het uitgekiend inrichten van de vrijgekomen keukenruimte is er een verrassende en gerieflijke woning ontstaan. Er zijn op de begane grond verschillende gezellige zitplekken voor iedere gelegenheid. De kinderen beschikken nu over een afgesloten speelkamer en de entree van de woning is aanmerkelijk rianter geworden.  Een relatief bescheiden ingreep, gedeeltelijk ingegeven door ruimtelijke en technische beperkingen hebben een verrassende en comfortabele woning en tevreden/trotse bewoners opgeleverd.

Bent u ook benieuwd naar een creatieve oplossing?

Denkt ook aan verbouwen en bent u benieuwd of er een verrassende, niet-voor-de-hand-liggende oplossing is voor uw ruimtelijke wensen? Neemt u dan eens contact op met ons ons architectenbureau. We gaan graag vrijblijvend een gesprek met u aan en schrikken niet terug voor een opdracht in lastige ruimtelijke situaties.

Overigens kunt u bij ons ook terecht voor verrassende ontwerpen voor nieuwbouw!

 

 

Verbouwen woning